De geschiedenis van het koor

De geschiedenis van het koor

Een stukje koorgeschiedenis…

markeloHet Markelo’s Mannenkoor (MMK) werd 20 januari 1970 opgericht. Het vond zijn oorsprong in een revuekoortje. Met veel enthousiasme werd na de oprichting begonnen met ongeveer 20 leden aan de eerste repetitie. Begonnen werd met Nederlandse liedjes als: “Als hier een pot met bonen staat”, “Wat zullen onze patriotjes eten”, “De vier weverkens”.

Al vrij snel nam het ledenaantal toe en werd er ook gekozen voor een breder repertoire, ook in andere talen zoals Duits, Engels en Frans.

Het MMK verleende medewerking aan kerst-zangdiensten en aan 4 mei herdenkingen en werd steeds vaker uitgenodigd voor medewerking aan concerten van koren in de omliggende gemeenten. Ook geeft het MMK ieder jaar een concert en soms meerdere voor haar donateurs en belangstellenden in Markelo. Het is een goede gewoonte deze concerten te beginnen met het Markelo’s Volkslied “Mooi Markelo”.

Markelo De Hoop 2008 9 web Het MMK is lid van het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond en verleende in die hoedanigheid haar medewerking aan diverse        gewestelijke concerten. Bij het KNZV zijn ongeveer 255 mannenkoren aangesloten die zo’n 14000 zangers vertegenwoordigen.

In 2003 bestond het KNZV 150 jaar. In het kader daarvan werd een mannenkorenfestival georganiseerd wat uiteindelijk voor het MMK uitmondde in overwinning in de C klasse.

Het koor telt inmiddels 24 leden en heeft een eigen stijl weten te ontwikkelen.
Er is gekozen voor een combinatie van bezig zijn met muziek, het zingen en niet te vergeten: gezelligheid. Eén en ander is terug te vinden in het repertoire.

De dirigent en de muziekcommissie stellen samen het repertoire vast. Het huidige repertoire bestaat uit een breed scala van bestaand mannenkoormuziek en bewerkingen van de dirigent. Er wordt daarbij geprobeerd om die muziek te kiezen die bij ieder lid zoveel mogelijk in de smaak valt. Vooral belangrijk is dat ook ons publiek geniet, en dat we mensen enthousiast kunnen maken om lid te worden van ons koor.

De repetities van het MMK vinden plaats op donderdagavond in het etablissement de Haverkamp, een bekend zalencentrum in Markelo.

Comments are closed.