Koorreis 2018 naar Philippine

Uitvoeringen:

Jubileumuitvoering 2021 – klik hier voor de promo-video

Koorreis 2018 naar Philippine

Bij dezen nodigen wij u uit u op te geven voor onze 2-daagse Koorreis op 14 en 15 april 2018

Met de bovenstaande zin opende de uitnodiging voor de MMK-reis naar Philippine

Om te zeggen dat we ons in een avontuur storten, is wat overtrokken, maar dat mijn aanmelding als MMK-koorlid, begin van dit jaar, tot gevolg zou hebben dat mijn vrouw en ik op 14 april, rond zeven uur in de morgen, van Beusbergen richting ‘de Haverkamp’ zouden lopen voor een reis naar Zeeland, is wel bijzonder te noemen.
In de uitnodiging werd het programma van de reis uit de doeken gedaan, zijnde; een twee daagse Koorreis richting Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen). In het plaatsje Philippine zullen we op die dag, gezamenlijk met het mannenkoor ‘Corrente’ een concert, in de R.K.-kerk Maria-Hemelvaart, ten gehore brengen met medewerking van Sander Knuiman en Marleen A-Tjak, onder de bezielende leiding van onze dirigente Jacobine van Laar.

07:30 uur vertrek uit Markelo, geplande aankomst in Philippine 11:30 uur, aanvang concert 15:00 uur.

Alhoewel de leeftijd van het gemiddelde koorlid, inclusief die van mij, boven die van schoolgaande jongelui is, trokken er in mijn gedachten toch wel wat flashbacks ‘van toen’ voorbij.

Het is een genoegen om te ervaren dat zo’n gezamenlijke reis meteen al goed begint. Een chauffeur die helpt om onze koffers en kostuums in de laadruimte te krijgen, iedereen van ons al snel een zitplaats heeft en we mooi op tijd vertrekken. Kort daarna krijgen we een ontbijt ‘pakket’ overhandigd en in no-time zijn we van koffie of thee voorzien. Van deze luxe genietend, rijden op de A1 richting Zeeland.

Het reizen in zo’n touringcar, met zo’n goede chauffeur en gemêleerd gezelschap, blijkt een goed recept voor een prettige sfeer. Bij ons vertrek uit Markelo was de hemel bewolkt, maar na een tijdje zien we dat de zon begint door te breken. Na nog wat kilometers neemt onze chauffeur de afslag naar een tankstation, voor een tussenstop. Benen strekken, de nodige sanitaire acties en…Dinant deelt aan de liefhebbers onder ons een zoute haring uit. Lekker koel en prima van smaak. Nog even van de zon genieten en dan klinkt de oproep; “Instappen allemaal”. Alle reizigers op hun plaats en we zijn weer onderweg. Rijden onder de Beneden Merwede en Hollands Diep door en arriveren mooi op tijd in Philippine


In het zonnige Philippine worden we hartelijk welkom geheten door Dhr. Johan Robisen. Met deze Johan heeft onze reiscommissie, naar ik begrijp via intensief e-Mail en telefonisch contact via Willem Niessink, het draaiboek samengesteld voor ons gezamenlijke concert in de kerk.
Kort daarna gaat Johan Robisen ons voor naar gemeenschapshuis ‘de Kaaie’ waar we hartelijk worden verwelkomd door burgemeester Jan Lonink. Er staat een mooi broodjes buffet voor ons klaar waar we ons aan te goed doen. Daarna kunnen we ons omkleden en lopen we keurig in het pak naar de kerk, om samen met Corrente te repeteren.
Jan Lonink en onze chauffeur gaan er met onze dames vandoor, om hen op een site seeing Terneuzen en omgeving, te trakteren.

De Maria Hemelvaartkerk is een koepelkerk, gebouwd in 1953-1954 in traditionalistische stijl met Byzantijnse en klassieke elementen, mooi om te zien en met een imponerende akoestiek. Corrente repeteert in deze kerk waardoor het de ‘galm’ gewend is. Voor ons is het wel even wennen, maar al gauw krijgen we de smaak te pakken en merken we dat de akoestiek ons stimuleert en ook de samenzang met Corrente goed klinkt. Nadat we de repetitie hebben afgesloten, zijn we klaar voor het echte werk.
Ruim voor aanvang komen de eerste bezoekers de kerk binnen en om 15:00 uur zetten wij, MMK, voor een behoorlijk aantal bezoekers, het Klinge Lied in. Dinant zingt met verve de solopartij van The Last Rose of Summer. De zon zorgt voor een mooie lichtval in de kerk en de sfeer wordt steeds aangenamer.

Het volgende nummer is The long day closes, gevolgd door Vrij als de wind.
Dit lied vraagt erom, gezongen te worden met een soort kwajongensachtige allure en gezien de reacties van het publiek, is ons dat prima gelukt. Het eerste blokje sluiten af met ‘Heftantattat’. Op de gezichten van het publiek verschijnt een glimlach en we krijgen de indruk dat de mensen zich goed amuseren.

Na een mooi intermezzo op Piano en viool, door Sander en Marleen, is Corrente aan de beurt.
Ze openen met A Song of Peace, daarna volgt Sto mi e milo, gevolgd door Die Nacht en na nog twee nummers, sluiten ze af met Cantate zu Namensfeier.

Het repertoire van deze mannen, gezamenlijk met dat van ons MMK, maakt dat we een concert realiseren met een bijzondere balans en mooie variaties in sfeer en beleving. Gezamenlijk brengen we Tebe Pojem ten gehore en daarna volgt een half uur pauze. We genieten buiten voor de kerk van de weldadige middagzon.

Corrente opent het tweede deel van ons concert met Ida, sweet as apple cider, waarna nog vier nummers volgen en sluiten ze af met The Parting Glass. Sander en Marleen trakteren ons op nog een intermezzo en dan is de beurt weer aan ons.

Ons tweede blokje beginnen we met Conquest of Paradise, gevolgd door You raise me up, Hallelujah en daarna Molly Malone. MMK zou MMK niet zijn, als ook nu weer blijkt dat ons repertoire en de liedvolgorde, mooi op elkaar zijn afgestemd. Want….we sluiten ons tweede blokje af met ‘The Wild Rover’. Tijdens onze repetities voor de Koorreis, heeft Jacobine ons gefocust op het viermaal klappen tussen ‘And its’s no, nay, nev-er;- 1x 2x 3x 4x No, nay,  never no more’ en het publiek pakt dat moeiteloos op. Succes verzekerd!

We komen aan het einde van ons concert. Corrente en MMK sluiten gezamenlijk af met het lied ‘Wenn Zigeuner Hochzeit Machen’.
De vaart en passie, waarmee we dit lied ten gehore weten te brengen, wordt beloond met een hartelijk applaus van het blij ogend publiek. Hieruit blijkt weer eens dat muziek verbindt en onze lijfspreuk; ‘Zingende mannen zijn gelukkige mannen’ precies weergeeft wat we met ons concert willen bereiken.

Voldaan en ontspannen genieten we met een hapje en een drankje nog wat na in de kerk en lopen dan naar de Kaai, om rond 18:00 uur aan te schuiven aan ons gezamenlijke diner.

Na het diner staat de bus klaar om ons naar Sas van Gent te brengen en daar aangekomen kan iedereen inchecken in het hotel c.q. de sleutel in ontvangst nemen van de gereserveerde kamer en de avond naar eigen wens invullen. De volgende morgen, zondag 15 april, genieten we van het ontbijt en rond 10:30 zijn we onderweg naar Gent.

In Gent aangekomen stemt iedereen in met het voorstel van Marian Klein Zandvoort om met z’n allen in één rondvaartboot te stappen en onder het voordeel van gereduceerd tarief, krijgen we een mooi beeld van Gent.

We treffen het extra met onze stuurman en ‘stadsgids’ die met zijn Belgisch accent een boeiend verhaal vertelt over de historie en bijzonderheden van Gent. Weer aan wal, kan iedereen op eigen gelegenheid nog wat rondkijken en een lunch gebruiken. Om 14:30 vertrekken we met onze bus richting Markelo, met de bedoeling daar tegen 18:00 uur aan te komen en daar te genieten van het slot diner.

Het hoeft geen verder betoog dat tijdens onze terugreis de stemming er goed inzit.

We kijken terug op een geslaagd concert, goed lopende planning, mooi middagje Gent en prachtig weer. Kortom een optimaal verzorgde koorreis 2018. Met dank aan de reiscommissie, bestaande uit Henny Smale, Huub Dietvorst en Willem Niessink. Maar…even belangrijk, de onderlinge saamhorigheid en ieders bijdrage aan het welslagen van deze Koorreis.

Philippine is een stad met ruim 2000 inwoners en gelegen in de gemeente Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen Zeeland en staat bekend als mosselstad, een traditie die het overhoudt aan zijn vroegere haven die in verbinding stond met de Westerschelde.

Comments are closed.